top of page

המחתרות

יומנו של עוזי

עוזי מתייצב לעזרה

אבא לקח אותי למטה של ההגנה. הוא היה במרתף שמתחת למכולת של ברוך, אף אחד לא היה מדמיין לעצמו שמתחת למכולת הזו, עם הביצים, החלב, הלחם והקמח, מתוכננות פעולות סודיות ומתחבאים בחורים אמיצים כאלה. הלב שלי דפק כל כך חזק כשנכנסנו פנימה... להפתעתי לא הייתי הנער היחיד. היו עוד שלושה, שגם הם, כמוני, הביטו במפקד בעיניים נוצצות.

המפקד לחץ לכל אחד מאתנו את היד, כמו לגברים אמתיים. הוא הסביר שהתפקיד שלנו יהיה לעקוב אחרי הבריטים, לנסות לפענח את מסלולי השמירה שלהם על החופים, למצא שעות בהן הסיכוי למבצע העלאת המעפילים אל החוף יהיה הטוב ביותר.  "אתם צריכים שתמיד יהיה לכם תירוץ בשלוף, מה אתם עושים שם? – משחקים כיבוש דגלים, או עושים שביל טשטוש לראות עקבות של חיות בבוקר, או שרבתם עם ההורים ויצאתם קצת להירגע...", "ואם בכל זאת תופסים אותנו ולוקחים לחקירה?" – מצאתי את עצמי שואל, "אתם לא יודעים כלום!", פסק המפקד, "מעולם לא הייתם פה, מעולם לא פגשתם אף אחד מאתנו. הפה סגור וחתום!". הנהנו בהסכמה, ואני – בלבי ידעתי – שאחרי הערב הזה לא אשוב עוד להיות הילד שהייתי. מעכשיו אני איש צעיר, לוחם!

יומנו של יענקלה

יענקל'ה עולה על הספינה

 

הספינה שהגיעה לא היתה דומה לספינה שדמיינתי. היא היתה ספינה רעועה, שאפשר היה ממש להבחין בשברים של העץ ממנו היא עשויה, אם לא היו אומרים לי שאנחנו אמורים להפליג בה – הייתי בטוח שזו ספינת משא, רק לסחורות ולא לבני אדם. הצבע התקלף ממנה בכל מקום, שלוליות מים מלוכלכים נקוו בכמה מקומות על הסיפון שלה. ובכל זאת – כשהסתכלתי עליה הרגשתי כמו חתן שמסתכל על הכלה שלו. זו הספינה שתביא אותי לארץ שלי! ולא משנה מה המצב שלה – בעיני היא הכי הכי יפה בעולם!

כשעלינו אל הספינה נדחפו האנשים זה אל זה וזה על זה, כולם היו נרגשים מאד ורצו למצא להם מקום, אבל פשוט לא היה. הספינה לא בנויה היתה להכיל כזו כמות של אנשים. החלו להישמע בכיות של ילדים קטנים, אנחות של אנשים מבוגרים. לרובם לא היה קרוב משפחה שיעזור בדחיסות הזו... אני נסיתי לעזור לילדה קטנה שמעדה על אחת המדרגות, הושטתי לה יד, אבל היא התכווצה בפחד. כנראה שלא קל היה לה להאמין שמישהו זר רוצה באמת לעזור לה. התיישבתי באחת הפינות וסימנתי לה להתיישב על ידי, התחלתי לשיר שיר שאמא שלי היתה שרה לי כשהייתי קטן, ולאט לאט היא התקרבה והתיישבה על ידי. כשהספינה הרימה עוגן ועזבה את חופה של איטליה, היא כבר היתה רדומה על ברכי. לא רציתי להעיר אותה, כך שלא יכולתי לקום ולראות את אירופה נשארת מאחור. לא נורא, לא אתגעגע אליה. אני רוצה את ארץ ישראל!

רקע היסטורי

כאשר הבריטים כבשו את ארץ ישראל מידי העות'מנים (הטורקים), היהודים שמחו. לתושביה היהודים של ארץ ישראל היו ציפיות גדלות מהמנדט הבריטי שהכריז שיש להקים בית לאומי לעם היהודי בארץ ישראל. ובאמת, מצד אחד במלחמת העולם השניה בריטניה לחמה בנאצים, והבריטים תכננו כיצד להגן על ארץ ישראל אם חס וחלילה ינסו הנאצים לכבוש אותה.

אך מצד שני, כשערביי ארץ פגעו ביהודים, לא תמיד הגנו הבריטים על היישוב היהודי. הבריטים גם הגבילו את מכסות העולים לארץ כדי לא להרגיז את הערבים.

המחתרות  ובעיקר ההגנה, האצ"ל והלח"י, קמו על מנת להילחם בערבים ובהגבלות הבריטים, ולפעול למען הקמת מדינה יהודית.

 

ארגון ההגנה היה הארגון הראשון שהוקם במטרה להגן על כל הארץ. אבל היה ויכוח על הדרך הנכונה לפעול, בשנת 1931 החליטו כמה מחברי ארגון ההגנה בירושלים שהמפקדים שלהם לא מתמודדים נכון לפי דעתם עם התוקפנות מצד הערבים. אי אפשר להסתפק בהגנה, הם טענו, חייבים לעבור להתקפה. הם פרשו מההגנה והקימו את הארגון הצבאי הלאומי (אצ"ל).

חברי האצ"ל הדביקו כרוזים על הקירות בלילה, הוציאו עיתון מחתרתי בשם החירות, ואפילו תחנת רדיו מחתרתית: קול ציון הלוחמת. כל זה היה לא חוקי ומסוכן. נערים שנתפסו מדביקים כרוזים נעצרו על ידי הבריטים. כאשר פורסם הספר הלבן, ביישוב היהודי מחו והפגינו, אבל באצ"ל חשבו שמחאות זה לא מספיק. הם העלו ספינות של יהודים באופן לא חוקי, ובמקביל ארגנו התקפות על בסיסים בריטיים. הם לא התכוונו להרוג בריטים, רק להרוס רכוש, אך לפעמים פגעו גם בנפש. כשהתחילה מלחמת העולם השניה היה האצ"ל בבעיה. מצד אחד הם רצו לגרש את הבריטים מארץ ישראל, אך מצד שני הבריטים נלחמו באויב הרבה יותר גרוע: גרמניה הנאצית. הם הכריזו על שביתת נשק עם הבריטים, וחלק מאנשי האצ"ל אפילו התגייסו לצבא הבריטי. אבל כאשר לאצ"ל התמנה מפקד חדש, בגין, שביתת הנשק נפסקה מיד והוכרז המרד. לאצל היו רק 200 לוחמים, מעט נשק שהם הצליחו להחביא מחיפושי המשטרה הבריטית, אך בעזרת המעט הזה הם הטילו אימה, הפציצו בסיסים וירו על שוטרים. השיא היה מלון המלך דוד בירושלים. היה נחשב אחד המלונות המפוארים בישראל. המלון פוצץ, עשרות אנשים נהרגו, בריטים ערבים ויהודים. זה נראה כמו אחרי רעידת אדמה. האצ"ל היה ארגון הרבה יותר תוקפני מההגנה, אך היו כאלה שגם זה לא הספיק להם .הם רצו מחתרת יותר רצינית. כשהבריטים נלחמו בנאצים האצ"ל החליט להכריז על שביתת נשק, אבל היה מפקד אחד באצ"ל שלא קיבל את ההחלטה, לכן הוא פרש והקים ארגון משלו שימשיך להיאבק בבריטים. הוא קורא למחתרת החדשה: לח"י - לוחמי חירות ישראל. הבריטים הכריזו על הלח"י כעל ארגון טרור. אנשי הלח"י  ירו בקצינים בריטים, חיסלו אפילו שר בממשלה הבריטית, שלחו פעם מעטפת נפץ בדואר לקצין בריטי. זה היה ארגון קטן אבל קטלני. הם גם נזהרו מאוד. אנשי הלח"י הקפידו על זהירות מוחלטת. אל תביא חברים לחדרך, ובעיקר לא חברי מחתרת אחרים. אל תתיידד עם השכנים, אל תספר על תולדותיך. אף פעם אל תקנה מצרכיך בחנות שליד ביתך. אל תשוחח עם אנשים על התנועה, אל תגלה אף פעם את דעותיך.

 

לאחר מלחמת העולם השניה, שלוש המחתרות שילבו ידיים במטרה להקים מדינה יהודית ולסיים את המנדט הבריטי בארץ. 

שיר

בין גבולות/ חיים חפר

בֵּין גְּבוּלוֹת, בֵּין הָרִים, לְלֹא דֶּרֶךְ,
בְּלֵילוֹת חֲשׂוּכֵי כּוֹכָבִים –
שַׁיָּרוֹת שֶׁל אַחִים, בְּלִי הֶרֶף,
לַמּוֹלֶדֶת אָנוּ מְלַוִּים.

לָעוֹלָל וְלָרַךְ –
שְׁעָרִים פֹּה נִפְתַּח.
לַמָּךְ וְלַזָּקֵן –
אָנוּ פֹּה חוֹמַת מָגֵן!

אִם הַשַּׁעַר סָגוּר, אֵין פּוֹתֵחַ –
אֶת הַשַּׁעַר נִשְׁבֹּר וְנִתֹּץ.
כָּל חוֹמָה בְּצוּרָה נְנַגֵּחַ,
וְכָל סֶדֶק נַרְחִיב וְנִפְרֹץ.

לָעוֹלָל וְלָרַךְ –
שְׁעָרִים פֹּה נִפְתַּח.
לַמָּךְ וְלַזָּקֵן –
אָנוּ פֹּה חוֹמַת מָגֵן!

שַׁיָּרָה, אַל בְּכִי וְאַל צַעַר.
הִשָּׁעֵן עַל זְרוֹעִי, סָב זָקֵן
גַּם לָזֶה שֶׁסָּגַר אֶת הַשַּׁעַר
יוֹם יָבוֹא שֶׁל נָקָם וְשִׁלֵּם!

לָעוֹלָל וְלָרַךְ –
שְׁעָרִים פֹּה נִפְתַּח.
לַמָּךְ וְלַזָּקֵן –
אָנוּ פֹּה חוֹמַת מָגֵן!

סיפורו של השיר

סיפורו של השיר ’בין גבולות' חיים חפר, מחבר השיר, היה ב־1944 חבר בחוליית הפלמ"ח שישבה בכפר גלעדי והלכה בלילות להביא עולים מסוריה ולבנון דרך רמת הגולן. בשנה זו תוגבר ’חיל הספר' הבריטי הרכוב על סוסים והחוגר חגורות אדומות במטרה לעצור את הפליטים מלהיכנס לארץ. העלייה כבר הייתה מעשה של פיקוח נפש. ערב אחד ליד המדורה הוציא חיים חפר פיסת נייר והקריא לחבריו את הבית הראשון של השיר שהיה מוכן תוך יומיים. אחד הבחורים צירף מנגינה רוסית עממית ואנשי החוליה ביצעו בפעם הראשונה את אחד משירי ההעפלה שהיה נכס צאן ברזל במורשת ישראל המתחדשת. אז לא היה רדיו, והשיר עבר מפה לאוזן, לכל שאר היחידות. לימים, נגרמה לחיים חפר התרגשות רבה כשסופר לו שמעפילים ביוגוסלביה סירבו לעלות על האניות, ורק כשאנשי הפלמ"ח שרו להם את השיר הזה, הם הסכימו לעלות.

זהו זמן להתגייס- אתם נקראים להצטרף למאבק!

download (3).jfif

שני נושאים מרכזיים שההתנהלות של האצ"ל בהם טובה יותר משאר המחתרות.

1. סובלנות כלפי התנהגות הבריטים

א. התנהלות ההגנה מול הבריטים רופסת.

ב. לח"י מתנהל בחוסר מידתיות.

ג. אצ"ל לא עוברים בשתיקה על מעשים לא ראויים של הבריטים, ועם זאת לא מפריזים בתגובותיהם.

2. יחס למחתרות האחרות

א. כשאחת המחתרות עושה משהו שמנוגד לדעת ההגנה, ההגנה מגיבה בקיצוניות.

ב. הלח"י אמנם לא קיצוניים בהקשר זה, אבל לא משתפים פעולה עם מחתרות אחרות.

ג. האצ"ל מחשיבה את האחדות בעם כדבר החשוב ביותר, ושואפת לשיתוף פעולה עם המחתרות האחרות (כשאפשר).

אורי, כיתה ד'

download (4).jfif
download (5).jfif

הצביעו והשפיעו!

מי שכנע אתכם? לאן תתגייסו?

בואו להתנסות..

לחצו על המכשיר וכנסו ללוח מודעות של המתחרת. נסו לפתור את הצפנים של חברי המחתרת וכתבו אחת משלכם! 

הכינו שרשת עם השם שלכם בקוד מורס. 

חרוזים עגולים - נקודה.

קשיות-קו. 

השחילו לפי אותיות השם שלכם. 

נשמח אם תעלו תמונה ללוח המודעות של המחתרת .

התנסו בשליחת קוד במורס לשכנים שמולכם באמצעות פנס. 

צופן מורס

קוד מורס או שפת מורס הוא שיטת שידור של מסרים ותקשורת, שקדמה לטלפון. שיטה זו איפשרה להעביר הודעות שנקראו "מברקים", בין מקום למקום ומאדם לאדם. בקוד מורס יש לכל אות ומספר צירוף של קווים ונקודות. האיש המשדר שולח את ההודעה באמצעות מכשיר שמשדר מורס, ברצף ארוך של קווים ונקודות.

all_wa_new_edited.jpg

בעברית המציאו שיטה לזכור את אותיות המורס לאותיות העבריות באמצעות מילים, צמדי מילים, או משפטים קצרים, שניקודן מזכיר את קוד המורס (משתמשים רק בצליל של הניקוד, ורק בפתח וחיריק המזכירים את קוד המורס):

אִמַא, בַשלִי לִי מִיץ, גַמַדִים, דַלִיתִי, הַגַנַה, וִי, זַמַר לִירִי, חִיחִיחִיחִי, טִיט בִיצַה, יִידִיש, כַבִירַה, לִיבַבתִינִי, מַפַם, נַעִים, סַבִי אַבִי, עִיר הַנַמַל, פִיל קַנַדִי, צִיטַטַה, קַטַרִינַה, רִיבַתִי,שִירִי לִי, תַם.

 

את קידוד המורס לעברית המציא בשנת 1922 זלמן כהן, שהיה מראשוני שירות הקשר בהגנה. הוא המציא אותם עבור תנועת הצופים היהודיים בעיר וילנה בפולין. 11 אותיות מהצעתו המקורית שונו, והתקן העברי הנוכחי מופיע בטבלה למעלה.

גם כאשר המציאו את קוד המורס עבור האותיות בעברית, ניסו לשמור על העיקרון בו הקוד עבור כל אות נבחר על פי שכיחות השימוש בה.

מתאמנים לקרב

לא משנה איזה מחתרת- כולם נלחמים למטרה משותפת

P_136830_0.jpg
WhatsApp Image 2020-04-21 at 20.05.37.jp
WhatsApp Image 2020-04-21 at 20.08.12.jp

ד'

ראשית

ביכורים

ג'

כרמל

גלעד

ב'

גפן

רימון

א'

א'1

א'2

bottom of page